Το Τμήμα Παραδοσιακού Χορού του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλητισμού Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης «Γρηγόρης Λαμπράκης» πραγματοποίησε  τριήμερη εκδρομή στα Γιάννενα (7-8 -9 Φεβρουαρίου 2020).

Την Παρασκευή οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Βρέλλη, κάνοντας μια αξέχαστη περιπλάνηση στην ιστορία της χώρας μας. Τα επιβλητικά κέρινα ομοιώματα με την απίστευτη λεπτομέρεια και ακρίβειά τους, άφησαν έκπληκτους ακόμη και τους πιο δύσπιστους.

Το Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 (11:30-13:30), ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Ματσουκίου Ιωαννίνων «Η Βύλιζα» επιφύλασσε μια θερμή υποδοχή στους συμμετέχοντες στην εκδρομή, στον χώρο όπου λαμβάνουν χώρα τα μαθήματα παραδοσιακού χορού του Συλλόγου. Αρχικά οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει μια εισήγηση με θέμα τη μουσικοχορευτική παράδοση του Ματσουκίου (χωριό στις πλαγιές των Τζουμέρκων). Ο εξαιρετικός Νίκος Νούσιας (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – δάσκαλος χορού) επιμελήθηκε και συντόνισε την άρτια παρουσίαση των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων, ενώ δίδαξε τους χαρακτηριστικούς χορούς αυτού του ορεινού χωριού. Τα μέλη του Τμήματος Παραδοσιακού Χορού ΟΝΑΔΕΑ,  χόρεψαν μαζί με το χορευτικό συγκρότημα και τα μέλη του Συλλόγου Ματσουκίου Ιωαννίνων, και μαζί ταξίδεψαν στην τοπική τους παράδοση με έναν μοναδικά ζεστό και φιλόξενο τρόπο.

Στο τέλος της παρουσίασης η Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Θεοδώρα Γεννηματά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού με προσκεκλημένο το Σύλλογο Ματσουκίου, ενώ σε ένδειξη ανταπόδοσης, προσέφερε στον Πρόεδρο του Συλλόγου τα δυο λευκώματα που αναφέρονται στην ιστορία της Αργυρούπολης και του Ελληνικού υπογεγραμμένα από τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο. Τους ευχαριστούμε θερμά για όλα!

 

Η πρωινή εισήγηση ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με τη συμμετοχή μας στον ετήσιο χορό του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Ματσουκίου Ιωαννίνων «Η Βύλιζα» στο κέντρο διασκέδασης «Καρβούνης» στην Ελεούσα Ιωαννίνων. Εκεί τα μέλη των τμημάτων μας είχαν την τύχη και τη χαρά να παρακολουθήσουν «δια ζώσης» τον χαρακτηριστικό τρόπο λειτουργίας ενός γλεντιού από τους ίδιους τους φορείς μιας ζωντανής παράδοσης, να θαυμάσουν το μεράκι και τη δεξιοτεχνία τους στον χορό, αλλά και να γλεντήσουν μαζί τους, με την υπέροχη ορχήστρα του Ηλία Πλαστήρα και τον μοναδικό Κώστα Γεροδήμο στο τραγούδι.

Στην πορεία του γλεντιού, ο δάσκαλος του Τμήματος Παραδοσιακού Χορού ΟΝΑΔΕΑ Χαρίτων Χαριτωνίδης προσκλήθηκε να συμπράξει με την ορχήστρα, παίζοντας θρακιώτικη γκάιντα και δίνοντας -για λίγο- έναν υπερτοπικό χαρακτήρα στη βραδιά με χορούς από την περιοχή της Θράκης.

Την Κυριακή με σύμμαχο τον καλό καιρό οι εκδρομείς είχαν ελεύθερο χρόνο για να επισκεφτούν το νησάκι της Παμβώτιδας, να περιπλανηθούν στα καλντερίμια του, ανάμεσα στα δεκάδες τουριστικά μαγαζιά και να καταλήξουν στο μουσείο του Αλί Πασά. Επίσης πολλοί επισκέφτηκαν το Κάστρο, σηµείο αναφοράς για τα Ιωάννινα το οποίο αποτελεί ξεχωριστό προορισµό που αξίζει να ανακαλύψει ο καθένας μας! Η τεράστια πολιτιστική και ιστορική αξία αλλά και η έντονη «ενέργειά» του δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο!

Η εκδρομή έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού όλο το γκρουπ το μεσημέρι διασκέδασε σε τοπική ταβέρνα με ζωντανή μουσική, καλό φαγητό και βέβαια πολύ χορό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *