20190303_133929

Το Τμήμα Παραδοσιακού Χορού του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλητισμού Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης «Γρηγόρης Λαμπράκης» πραγματοποίησε τριήμερη εκδρομή στη Νάουσα (2 έως 4 Μαρτίου 2019).

 

Οι συμμετέχοντες, συνοδευόμενοι από τον δάσκαλο του Τμήματος Χαρίτωνα Χαριτωνίδη, είχαν την τύχη να γνωρίσουν «δια ζώσης» το τοπικό έθιμο «Μπούλες» ή «Γενίτσαροι και Μπούλες», ένα μοναδικό στον ελλαδικό χώρο χορευτικό δρώμενο, το οποίο τελείται στη Νάουσα την περίοδο της Αποκριάς. Με οδηγούς τον Μάνο Γαλίτη και την Κατερίνα Ντελιοπούλου, από τον Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες», οι εκδρομείς παρακολούθησαν το ντύσιμο του Γενίτσαρου και ακολούθησαν τους τελεστές του εθίμου -το «μπουλούκι»- στην αυστηρά καθορισμένη πορεία τους στα στενά της πόλης της Νάουσας.

 

Για δύο συνεχόμενες βραδιές (2 και 3 Μαρτίου), τα μέλη του Τμήματος δείπνησαν και χόρεψαν σε γλέντια που έλαβαν χώρα σε κέντρα διασκέδασης του Αγίου Νικολάου και της Νάουσας αντίστοιχα.

 

Το πρωί της Δευτέρας (4 Μαρτίου) οι εκδρομείς επισκέφτηκαν τον «τόπο της θυσίας» στην πόλη της Νάουσας καθώς και ένα εργαστήριο κατασκευής της μάσκας («πρόσωπος») και της φορεσιάς των τελεστών του εθίμου «Μπούλες». Στη συνέχεια, ακολούθησαν για μία ακόμη φορά την πορεία των «μπουλουκιών» στην πόλη της Νάουσας (στα σχολεία και τα σπίτια των μελών του «μπουλουκιού»). Τέλος, επισκέφτηκαν την περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου γευμάτισαν και ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στην πόλη μας.

20190303_16061220190303_084704

DSCF0015.1

DSCF1362

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *